از استقبال خوب شما بسیار سپاسگزاریم

زمان مطالعه: 5 دقیقه
3 شهریور 1401

برای بازه سنی نسل Z یا نسل اینترنت در منابع مختلف، تاریخ‌های متفاوتی در نظر گرفته شده است. اما بر اساس مجموع این نظرات، نسل Z یا نسل اینترنت شامل تمام کسانی می‌شود که بین سال‌های 1372(1994) تا 1389(2010) متولد شده اند (12 تا 27 سال). نسلی که از دوران کودکی با اینترنت آشنا شده، از نوجوانی در‌گیر شبکه‌های اجتماعی بوده وسبک زندگی و نگاه خاص خود را دارد. جمعیت نسل درایران حدود 25 میلیون نفر، تقریبا معادل 32 درصد کل جمعیت کشور می باشد. 

نسل Z یا نسل اینترنت (iGeneration) به معنای واقعی کلمه با یک تلفن هوشمند در دست متولد شده‌اند؛ این نسل که با خصلت تنبلی و اعتیاد به تلفن‌های هوشمند شناخته می‌شوند، به طور کلی دنیای کسب و کار را تغییر می‌دهند. نسلی که عاشق خلاقیت و نوآوری است، ریسک‌پذیری بالایی دارد، و مهارتی وصف نشدنی در جستجوها و تحقیقات آنلاین دارد. نسل X ( 1343 تا  1358) و Y ( 1358 تا 1372) همیشه تلاش می‌کنند که تعادلی را میان زندگی شخصی و کاری‌شان ایجاد کنند. اما باید بگوییم نسل اینترنت دارد این تعادل را بهم می‌ریزد و قوانین و رویه‌های جدیدی را برای خود در محیط کاری تعریف می‌کند.

نسل Z اولین بومیان دیجیتال به معنای واقعی هستند که در دنیای Tech-High متولد شده‌اند و به راحتی به اینترنت دسترسی داشته‌اند. قبل از این نسل، اینترنت بیشتر برای انجام بخش کوچکی از فعالیت‌ها مثل کارهای تحقیقی، دانشگاهی و به طورمحدود برای خرید اینترنتی استفاده می‌شد. اما برای این نسل، اینترنت بخش جدانشدنی از زندگی است و حضور اینترنت در تمام ابعاد سبک زندگی آن‌ها حس می‌شود؛ از سفارش غذا، تاکسی اینترنتی و خرید بلیت سینما گرفته تا مسافرت و گردشگری، ایجاد روابط جدید وحتی انتخاب مسیر زندگی.

قدیمی‌ترین افراد نسل Z در حال پایان تحصیلات، ورود به بازار کار و حتی ازدواج هستند. این یعنی یک فرصت فوق العاده برای برندهایی که محصولات و خدمات آن ها برای اولین بار توسط این نسل استفاده خواهدشد. ضمن اینکه نسل Z تاثیر زیادی در خریدهای والدین خود دارند. پس این نسل یکی از قدرتمندترین نیروها دربازارمصرف محصولات وخدمات است. اما نکته سختی که وجود دارد این است که نسلZ، جمعی ازاستثناها است؛ راه رامی‌بیند اما مسیر را به عنوان تنها ترکیب رسیدن به مقصد باور ندارد. اگر‌ یک‌نفر‌ را‌ در‌ نسل‌Z  ببینیم،‌ ممکن‌است‌ فقط‌ یک‌نفر‌ را‌ در‌نسل‌Z  دیده‌‌ باشیم،‌ نه‌بیشتر.

بسیاری از شرکت‌ها و برندها در برنامه‌ریزی بازاریابی و تبلیغات، استثنا‌ها را کنار می‌گذارند تا به عمده مشتریان برسند. این فرمول در مورد نسل Z جواب نمی‌دهد!

ویژگی های مشترک نسل  Z:

  • زندگی در لحظه (به‌دنبال‌ خوشی و‌لذت‌ آنی‌ هستند)؛
  • ماجراجویی (به‌دنبال‌ تجربه‌هایی‌‌ هستند‌ که‌ رسیدن‌ به‌ آن‌ها‌ جسارت‌ می‌خواهد)؛
  • اهل فناوری های جدید (در‌استفاده‌ از‌ فناوری‌های‌ جدید‌ پیشگام‌ هستند)؛
  • عاشق داستان (دوست‌ دارند‌ داستان‌ پشت‌ یک‌ اتفاق‌ یا‌ شخص‌ یا‌ برند‌ را‌ بدانند)؛
  • فرهنگ جهانی (شباهت‌های‌ زیادی‌ به‌ هم‌نسل‌های‌ خود‌ در‌ سرتاسر‌دنیا‌ دارند‌)؛
  • عاشق به اشتراک گذاشتن (از‌‌نمایش‌دادن‌ لذت‌ می‌برند)؛
  • عاشق شخصی سازی (دوست‌ دارند‌ چیزهای‌ منحصر‌به‌فرد‌ داشته‌باشند)؛
  • همیشه متصل (زندگی‌ آن‌ها‌ به‌ استفاده‌ از‌ اینترنت‌ گره‌ خورده‌ است)؛
  • خودمحور (زندگی‌شان‌ را‌ بر‌اساس‌ نظر‌ و‌ سلیقه‌ شخیصی می‌سازند)؛
  • کامنت باز (از‌ کامنت‌ خواندن‌ لذت‌ می‌برند‌ و‌ نظرات‌ خود‌ را‌ بی‌پروا‌ کامنت‌ می‌کنند).

پیش‌بیین‌ها حاکی از آن است که نسل زد تا حدود ده سال آینده بیش از یک سوم نیروی کار راتشکیل خواهند داد. آن ها جاه طلب هستند و انتظارات شغلی بالایی دارند اما به‌سادگی حاضر نیستند زندگی شخصی خود را فدای فشارهای کاری کنند و تعادل کار و زندگی خود را برهم بزنند. میزان‌ جابه‌جا‌شدن‌ این‌ نسل‌ در‌فضای‌ کاری‌ به‌ شکل‌ قابل‌توجهی‌ بیشتر‌ از‌ نسل‌های‌ قبلی‌‌ است. 35 درصد‌ آن‌ها‌ کسب‌ تجربه‌ برای‌ حضور‌ در سازمان‌های‌ قوی‌تر‌ و‌ موقعیت‌های‌ شغلی‌ بالاتر را‌ مهم‌ترین‌ اولویت‌ برای‌ انتخاب‌ سازمان‌ مورد‌ نظرشان‌ اعلام کرده‌اند.

مسیر شغلی این نسل “آفرود” است، خارج ازآنچه تا امروز مدیران سرمایه انسانی و مدیران ارشد سازمان تجربه کرده‌اند. از این شاخه به آن شاخه پریدن در این نسل کامال معمول است؛ برنامه نویس امروز کسب‌و‌کار شما ممکن است سال بعد بازاریاب شرکت دیگری باشد و سال بعد از آن، مدیر محصول یک کسب وکار دیگر!

تفریحات این نسل مثل بقیه بخش‌های زندگی‌شان تحت تاثیر اینترنت، فناوری وگوشی هوشمند است:
• ۷۴درصد آن ها زمان آزاد خود رابه صورت آنالین می‌گذرانند.
• این تاثیر نه تنها در فعالیت‌های فردی بلکه در فعالیت‌های جمعی این نسل هم دیده می‌شود.
• ورزش گروهی به صورت آنالین، بازی با دیگران به صورت آنالین وحتی دورهمی‌های آنالین بخشی از فعالیت‌های این نسل است که اینترنت بر آن ها سایه انداخته است.

نسل Z در ایران به دلیل تورم بالا و کاهش ارزش پول ملی، تمایلی به پس‌انداز پول نقد ندارد. بنابراین ترجیح می‌دهند درآمد خود را صرف چیزهایی کنند که همین حالا در دسترس‌شان قرار دارد و یا روی چیزهایی مثل سهام و ارز دیجیتال سرمایه‌گذاری کنند. این نسل انتظار دارد قبل ازهرخریدی، به اطلاعات زیادی دسترسی داشته باشد و آن را ارزیابی کند. اطلاعاتی که همیشه هم ازسمت کسبوکار در اختیارش قرارنگرفته است. آن ها به قیمت‌ها حساس هستند و قبل ازهرخریدی، قیمت را در فروشگاه‌های مختلف مقایسه می‌کنند.

برای نسل Z مصرف یعنی دسترسی داشتن به محصولات وخدمات، نه لزوما مالکیت آن‌ها. وقتی دسترسی داشتن به شکل جدید مصرف تبدیل می‌شود، دسترسی نامحدود به کالاها و خدماتی مثل سرویس‌های تاکسی اینترنت، استریم ویدئو و سرویس‌های اشتراکی ارزش
ایجاد می‌کند. نسل Z به جای خرید دیسک یا دانلود فایل فیلم و سریال، اشتراک دسترسی به آن را می‌خرد. در “مالکیت” اعتماد به تدریج ایجاد می‌شود و تاحدودی پایدار می‌ماند، در “دسترسی” اعتماد هر روز سنجیده می‌شود.

مصرف‌کنندگان نسل Z ،علاوه بر اینکه خواهان محصولات شخصی سازی‌شده هستند، حاضرند برای محصولاتی که فردیت آن ها را بیشتر مورد تاکید قرار می‌دهد، پول بیشتری بپردازند. برای نسل Z هویت فردی اهمیت زیادی دارد و استفاده از یک کالا ابزاری برای
معرفی کردن خودشان است.

نسل Z بخش زیادی از خریدهای خود را به صورت آنلاین انجام می‌دهند. آن ها انتظارات زیادی از ظاهر، عملکرد و امنیت فروشگاه‌های آنلاین دارند که ازآن ها خرید می‌کنند. همچنین، این نسل مشتاق پیشرفت در فناوری خرید آنلاین هستند و آماده پذیرش تجربه‌های جدید دراین زمینه‌اند. مواردی مثل حفظ حریم خصوصی داده ها، تخفیف‌ها، نظرات اینفلوئنسرها و دوستان و آشنایان تاثیر
زیادی روی تصمیمات خرید این نسل دارند.

شبکه‌های اجتماعی و جریان اطلاعات، دنیای حقیقی این نسل است. اتفاقات و رویدادهای مجازی تفاوتی با رویدادهای حقیقی ندارند. نسل Z وقت زیادی را به تعامل در شبکه‌های اجتماعی و دوست‌یابی اختصاص می‌دهند و بسیاری ازروابط خودرا درهمین فضا می‌سازند. این نسل حتی بخش زیادی از فرآیند آموزش و یادگیری خودشان را هم در شبکه‌های اجتماعی دنبال می‌کنند. اینستاگرام اولین شبکه اجتماعی محبوب نسلZ درایران است. اگر یک برند در شبکه‌های اجتماعی حضور ندارد، برای نسلZ  انگار اصلا وجود ندارد!

سلبریتی ها و اینفلوئنسرها برای نسل Z الهام بخش‌اند. آن ها به نوعی تصویری از آرزوها و سبک زندگی موردعلاقه این نسل هستند. نسل Z کمتر پایبند انواع گروه‌های مرجع قدیم و جدید اند. حتی در هنر هم از ستاره‌های رسمی عبور می‌کنند و در زیرزمین‌ها و خیابان‌ها ستاره می‌سازند. هر کدام از این سلبریتی ها و اینفلوئنسرها به سبک و سیاق خاص خود روی رفتار، سبک زندگی و
خریدهای نسلZ  تاثیر می‌گذارند.

محتوای ویدئویی کوتاه و با جزئیات زیاد، محبوب‌ترین نوع محتوا برای نسل Z است. مدت زمان توجه به محتوا در این نسل 8 ثانیه است. دلیل این موضوع بی‌توجهی نسلZ  نیست بلکه به این خاطر است آن ها در مدت کوتاه‌تری می‌توانند مقادیر زیادی از اطلاعات راپردازش و ارزیابی کنند. محتوای سرگرم‌کننده که نسل Z عاشق تولید و مصرف آن است، سنگ‌بنای خیلی از ویدیوهای کوتاه را می‌سازد. از طرفی، محتوایی که قابلیت استریم شدن را داشته باشد، هر روز محبوب‌تر می‌شود و به همین دلیل است که نسل Z
تماشای یوتیوب رابه تلویزیون ترجیح میدهد.

نسل‌Z  برخلاف‌ نسل‌های‌ قبلی‌ که‌ مصرف‌کننده‌ محتوا‌بودند،‌ خودش‌ را‌ به‌عنوان‌ تولید‌کننده‌ محتوا‌ معرفی‌ می‌کند. آن ها‌ دوست‌دارند‌ خودشان‌ هم‌ بخشی از‌ بازی‌ باشند‌ و‌ تماشاگر‌بودن‌ برایشان‌ جذابیت‌ چندانی‌ ندارد. یک فرصت عالی؛ برندها با استفاده از محتوای تولید شده توسط کاربر، ضمن درگیر کردن نسل Z ،هزینه تولید محتوا را کمتر و تاثیرگذاری آن را بیشتر می‌کنند.