این حق شما است که بدانید

زمان مطالعه: 5 دقیقه
26 آبان 1401

تقویم محتوایی یا content calendar یک نوع برنامه ریزی برای انتشار محتوا شما است . تقویم محتوا یک تقویم ساده است که تمام مطالب و محتواها به همراه زمان انتشار هر کدام با جزئیات و طبقه بندی شده ی هر محتوا که باعث می شود تیم بازاریابی یک برنامه ریزی دقیق برای فعالیت خود داشته باشد . با استفاده از تقویم محتوا به شما کمک می کند که برای تولید محتوا در ماه ها و سال های آینده هم یک برنامه ریزی دقیق داشته باشید.

تقویم محتوا یکی از بهترین ابزارها برای نظم دادن به بازاریابی است که یک راهنما مطمئن برای رسیدن به اهداف کسب و کار شما است . با استفاده از این تقویم ایده های بازاریابی خود را در یک جا جمع آوری می کنید و به شما کمک می کند که محتوای مورد نظرتان را سازمان دهی کنید . شما می توانید روی یک برگه یا در یک فایل اکسل به صورت آنلاین این برنامه ریزی را یادداشت کنید.

چرا باید تقویم محتوا داشته باشیم ؟

بدون تقویم و مشخص کردن جزئیات ، سازماندهی و نظام مشخصی برای اجرای استراتژی محتوا وجود ندارد و کارها طبق برنامه خاص پیش نمی رود و موجب بی نظمی شده و کار ها به صورت پراکنده انجام خواهد شد و هیچ گونه نظارتی بر روی کار ها وجود ندارد.

مزیت های داشتن تقویم محتوا به صورت زیر است:

1: صرفه جویی در زمان :

با استفاده از تقویم محتوایی باعث می شود که بهترین استفاده از زمان خود داشته باشید و این کار باعث می شود که همیشه محتوای آماده ی انتشار داشته باشید و هیچ گونه اضطرابی برای تولید محتوا نخواهید داشت و هم چنین این کار باعث می شود که از اشتباهات تکراری جلوگیری کنید .

2: پست گذاشتن منظم و افزایش تعامل کاربران :

آیا شما می خواهید کسب و کارتان در شبکه های اجتماعی موفقیت آمیز باشد ؟ بله ! پس قطعا شما نیاز دارید که یک تقویم محتوایی داشته باشید تا مرتب در وبلاگ و شبکه های اجتماعی پست های مفید و کارآمد بگذارید . کاربران بیشتر دوست دارند با کسب و کار هایی وارد تعامل شوند که محتوا های متنوع و مرتبط خود را به صورت منظم منتشر کنند که این کار باعث افزایش تعامل کاربران می شود .

3: جلب اعتماد موتور های جست و جو و الگوریتم شبکه های اجتماعی:

زمانی که شما به صورت منظم محتواهای سایت و شبکه های اجتماعی خود را آپدیت کنید به گوگل و شبکه های اجتماعی نشان می دهید که در کار خود چقدر جدی هستید و قصد د ارید محتوای مناسبی برای مخاطب خود تولید کنید . با این کار کم کم رتبه شما در صفحه های سرچ توسط گوگل ارتقا پیدا می کند که باعث می شود مخاطبین بیشتری شما را بشناسید و ارزش کار شما را می بینند .

4: جلب اعتماد مخاطبان :

برای جلب اعتماد مخاطبان داشتن تقویم محتوا خیلی به شما کمک خواهد کرد . اگر مخاطبی یک بار یا دو بار مطلب شما را به صورت تصادفی ببیند ، بار دیگر برای جمع آوری اطلاعات خودش به سمت شما می آید. هم چنین مطالب محتوای شما باید به گونه ای باشد که مخاطب تشنه اطلاعات بعدی شما باشد و خودش پیگیر باشد.

پس با استفاده از تقویم محتوای، یک برنامه ریزی منظم برای مدت مشخص که میزان محتوای لازم به همراه تاریخ آن ها برای طراحی، انتشار، ویرایش و تولید به همراه نام مسئول هر بخش در بر می گیرد.

تقویم محتوایی باید چند روزه باشد؟

نظر های متفاوتی در رابطه با این که تقویم محتوایی چند روزه برنامه ریزی شود وجود دارد. اما نمی توانیم از یک برنامه ریزی طولانی استفاده کنیم زیرا روند کاری کسب و کار ها دائما در حال تغغیرات است چون مدیران با توجه به بازار کار ، رقبا و … مجبور به تغییر مسیر کاری می شوند. پس بهترین کار این است که یک برنامه ریزی محتوایی 45 روزه داشته باشید که در ابتدای هر ماه برنامه ریزی انجام می شود و هم چنین 15 روز اضافه تر برنامه داریم تا در صورت بروز اختلال در کار ، برنامه ی شما بهم نریزد.

تفاوت تقویم محتوا با تقویم محتوای ماه چیست؟

تقویم محتوا مشخص می کند که در هر روز چه محتوایی در کدام شبکه مجازی منتشر کنید . اما یک نوع تقویم دیگر هم وجود دارد به نام تقویم محتوای ماه که همان تقویم ساده رومیزی است که مناسبت ها در آن درج شده است . این تقویم به صورت pdf در اختیار بازاریان محتوا قرار می گیرد تا از مناسبت های مختلف اطلاع داشته باشد و بتوانند متناسب با هر مناسبت ، محتوای مربوط به آن را منتشر کنند.

قسمت های مختلف یک تقویم محتوایی:

1: تاریخ ها

شما نباید از ذکر تاریخ در تولید محتوای خود غافل شوید . برای هر محتوا یک تاریخ نوشتن ، تاریخ ویراستاری ، تاریخ طراحی ( برای محتوا های دیداری مانند پست های شبکه های اجتماعی ) و تاریخ انتشار را مشخص کنید تا محتوا های با کیفیت منتشر کنیم .

2: نام مسئول هر بخش

در تقویم محتوایی نام نویسنده ها ، ویراستار ها ، طراح ها و مسئولان انتشار برای هر مطلب باید ذکر شود زیرا باعث شفاف شدن حدود فعالیت ها و پایبندی تیم شما می شود .

3: موضوع و عنوان

ابتدا باید موضوع و عنوان هایی تهیه کنید و آن ها را اولویت بندی کنید و داخل تقویم قرار دهید تا بدانید که می خواهید در چه زمانی به چه موضوعاتی بپردازید و کدام موضوع ها هنوز دست نخورده باقی مانده اند.

4: اولویت بندی

باید مطالب را اولویت بندی کنید تا اعضا تیم بدانند اول باید به کدام موضوع ها بپردازند. یک روش مناسب این کار، استفاده از سه رنگ قرمز برای اولویت بالا ، زرد برای اولویت متوسط و سبز برای اولویت پایین است.

5: هشتگ و کلمات کلیدی

در شبکه های اجتماعی موتور های جست و جو توسط هشتگ ها و کلمات کلیدی در پست های وبلاگ کاربران را به سمت شما می آورند . پس باید با دقت آن ها را برای هر موضوعی انتخاب کرد.

6: بسته های انتشار

بسته انتشار هر پست را مشخص کنید مثلا اگر پستی قرار است در شبکه های اجتماعیی منتشر شود، جا نماند.

تقویم محتوایی چه کمکی به کسب و کار شما می کند؟

اگر وبلاگ یا شبکه های اجتماعی برای سرگرمی راه اندازی نکردید، بنابراین حتما به تقویم محتوا نیاز دارید. چهار مزیت تقویم محتوا برای کسب و کار عبارت است از:

1 : راه کار هایی برای رشد ترافیک و بازدید ها در اختیارتان می گذارد.

2 : سازماندهی و اولویت بندی مسئولیت ها را آسان می کند.

3 : با یک نگاه می توانید از وضعیت محتوایی خود آگاه شوید.

4 : دید وسیعی اغز محتوای کسب و کارتان دارید.

ابزار برای طراحی تقویم محتوایی:

اگر به صورت حضوری در کنار تیم خود کار می کنید ساده ترین راه برای ساختن تقویم محتوا استفاده از وایت برد و تعدادی برچسب رنگی است . اما اگر به صورت دور کاری یا پروژه ایی باشد ، ابزار های آنلاین به شما کمک می کند که ساز و کار تمام این ابزار ها تقریبا به یک شکل است و با تسلط روی هر کدام از آن ها می توانید به راحتی از بقیه استفاده کنید.

1 ) استفاده از ابزار های گوگل:

از دو ابزار  Google sheets یا Google calendar می توایند برای ساخت تقویم محتوایی خود استفاده کنید.

Google sheets شبیه به برنامه اکسل است با تفاوت این که قابلیت های کمتری نسبت به اکسل دارد . از طریق این برنامه می توانید تقویم محتوایی خود را طراحی و با تیم خود به اشتراک بگذارید.

Google calendar کارهایتان را به شما یادآوری می کند.

2 ) Trello :

ساده ترین و خوش آب و رنگ ترین ابزار آنلاین برای مدیریت تقویم محتوا ، ابزار ترلو است که به شما اجازه می دهد که تیم سازی کنید و برای هر تیم فضا ها یا برد های جداگانه برای پیش بردن کار ها در نظر بگیرید . این ابزار به شما اجازه می دهد که از تگ های رنگی ، چک لیست ، تقویم و آپلود فایل را می دهد که با استفاده از قالب کاری کان – بان بنا شده است . هم چنین شما می توانید محیط هر برد در ترلو را به دلخواه شخصی سازی کنید تا فضای آن با فضای کاری شما شباهت بیشتری داشته باشد .

3 ) Asana :

ابزار دیگر برای مدیریت تقویم محتوایی آسانا است . در آسانا انواع قالب ها برای کار هایی مانند بازاریابی ، محتوا و … در اختیار شما است که جزء مزیت آن نسبت به ترلو است . هم چنین می توانید یک قالب خالی انتخاب کنید و به دلخواه تغییرش بدهید . آسانا اجازه می دهد که کار ها در قالب لیست ، تقویم و کان بان ببینید . استفاده از نمودار های گانت در نسخه غیر رایگان آسانا امکان پذیر است .

4 ) Airtable :

محیط ایرتیبل نسبت به دو ابزار بالا محیط جدی تری دارد زیرا به شما اجازه می دهد ب صورت کاملا حرفه ای از قالب کان – بان استفاده کنید و با فوت و فن های آن آشنا شوید و نیاز به مسلط شدن در این زمینه را دارد .

5 ) Zenkit :

زنکیت یک گزینه عالی برای شما است اگر از قالب کان بان خسته شده اید . در این ابزار شما می توانید از مایند مپ ( نقشه ذهنی ) و نمودار های سلسله مراتبی نیز استفاده کنید . با این کار علاوه بر استفاده از تقویم و تاریخ می توانید مراحل انجام کار ها را ترسیم کنید .

مراحل طراحی یک تقویم محتوایی:

1 ) تعیین مخاطب:

برای طراحی تقویم محتوایی، قبل از هر چیزی شما باید بدانید که مخاطبان شما چه کسانی و در چه رده سنی هستند ؟ چه نوع محتوایی برای آن ها جذاب است و چه زمانی از شبانه روز و چه روز هایی از هفته را صرف شبکه های اجتماعی و اینترنت می کنند.

2 ) تعیین بسته های انتشار و اولویت آن ها:

باید به این نکته توجه داشته باشید که همه ی مخاطبان از شبکه های اجتماعی استفاده نمی کنند . پس باید دقت داشته باشید که در چه جایی محتوای خود را منتشر می کنید .

3 ) تعیین هدف و KPI:

اگر بدون هدف خاصی ، برنامه ریزی انجام شود قطعا بدون ثمر است . به طور مثال باید زمانی که برای تقویم محتوا برنامه ریزی می کنید باید به اهداف انتهای دوره برسید که تعیین KPI در اینجا به شما کمک می کند که تعیین ROI ، نرخ تبدیل ، تعداد فالوور و تعداد بازدید از جمله KPI های مناسب در این زمینه هستند.

4 ) تعیین محتوای تقویم محتوا:

چه جزئیاتی را در قالب تقویم محتوا قرار است ثبت کنید که اطلاعات اساس عبارت است از:

  • تاریخ و ساعت انتشار
  • هشتگ / کلمه کلیدی
  • نام نویسنده
  • موضوع و عنوان
  • بسته انتشار

هم چنین اطلاعات دیگر هم می توانید اضافه کنید:

  • تمام تصویر ها و گرافیک های لازم
  • لینک منابع
  • لینک مطالب منتشر شده
  • وضعیت انتشار ( منتشر شده ، منتشر نشده ، در حال طراحی و … )

5 ) ساخت یک مخزن محتوای خام:

برای این کار از دارپ باکس ، گوگل داریو یا ابزارهای تقویم محتوایی که پیش تر گفتیم می توانید استفاده کنید که یک قالب تقویم محتوایی یا در یک فایل ، انواع محتواهای خام و منابعی که در آن ها می توانید محتوا استخراج کنید.

6 ) هماهنگی با تیم تولید محتوا:

یک قدم مانده به آغاز تولید محتوا . پس باید هماهنگی های لازم را با اعضای تیم خود انجام دهید و اعضا را با هم آشنا کنید و درباره ی مراحل تولید محتوای مبتنی و تصویری به آن ها توضیح دهید.

7 ) آغاز تولید و انتشار محتوا:

آخرین مرحله ، شروع تقویم محتوایی که شامل تولید محتوا و انتشار منظم است و باید تلاش کنید تا حد امکان به این تقویم وفادار بمانید .

قالب های تقویم محتوا:

در درجه اول خلاقیت شما و رعایت المان ها به طراحی یک تقویم محتوایی بر می گردد . دو روش پر طرفدار برای قالب بندی وجود دارد:

1 ) Kanban :

سیستم برنامه ریزی کان بان ( یک واژه ژاپنی به معنای بیلبورد ) در تویوتا و برای مدیریت کار ها تولید شده است.

هدف این سیستم ، شناسایی مشکلات و نیاز ها حین انجام کار است و به بهینه ترین و با کیفیت ترین پاسخ و نتیجه از این فرآیند خارج شود.

روش کار :

کانبان از تعدادی ستون تشکیل شده و هر ستون یک مرحله از فرآیند انجام کار را به نمایش می گذارد . سه ستون to do ، doing ، done ستون های یک کانبان کلاسیک رو تشکیل می دهند . عضو دیگری که سیستم کانبان را تشکیل می دهد تعدادی کارت هستند که هر کدام از کار های تیم را باید انجام بدهند را مشخص کرده است و این قابلیت ها را دارند که از ستونی به ستون دیگر جا به جا شوند . در کانبان کلاسیک یک کارت ابتدا در ستون to do تعریف می شود . هنگامی که شخص مسولیتی را به عهده می گیرد به ستون doing می رود و پس از اتمام کار به ستون done  منتقل می شود . روی کارت ها که به صورت برچسب ( تگ ) هستند، نام اعضای تیم ، تاریخ انجام کار و … نمایش داده می شود.

2 ) Gantt chart:

هنری گانت در اوایل قرن 20 میلادی نخستین نمودار گانت یا هارمونوگرام را طراحی کرد . این روش مدیریت تقویم محتوایی در واقع یک نمودار میله ایست که از محور عمودی برای نشان دادن کار ها ( تسک ها ) و محور افقی برای نمایش گذر زمان استفاده می شود . خطوط میله ایی که در نمودار رسم می کنیم ، نشان دهنده ی ایناست که هر تسک چه مقدار از بازه زمانی انجام شدنش را طی کنید. این نمودار برای اینکه بدانیم چه قدر زمان تا مهلت نهایی انجام هر کار باقی مانده است کاربرد دارد.

روش کار:

مجور عمودی را ابتدا تقسیم بندی می کنیم و به هر واحد آن یک تسک می دهیم . برای نشان دادن زمان از محور افقی استفاده می کنیم . تعداد نشان دادن تعداد روز های لازم برای انجام کار با یک رنگ / هاشور مشخص می کنیم و پس از پایان هر کار ، میزان واقعی که صرف آن شده را نیز با یک رنگ / هاشور متفاوت به نمایش می گذاریم . به این ترتیب ، تخمین های درست تری را برای میزان زمان لازم برای انجام هر کار به دست می آورید.

در پایان برای اینکه برنامه هر هفته خود را از یاد نبرید، پیشنهاد می کنم آن را توسط یک تخته در جایی قرار دهید تا تمام اعضای تیم آن را ببینند و از آن مطلع باشند.