دانستن حق شماست

زمان مطالعه: 5 دقیقه
17 آذر  1401

هدف ما از تقسیم بندی بازار این است که به این درک برسیم بازار ما در یک شرایط خاص مثل خرید محصولات چگونه پاسخی می دهد. برای رسیدن به این نتیجه باید معیارمان را برای تقسیم بندی بازار مشخص کنیم، بنابراین اول باید با انواع تقسیم بندی بازار براساس معیار های مختلف آشنا شویم.

اگر بخواهید بفهمید که بازار شما در موارد خاص مانند خرید محصولات چه عکس العملی نشان می دهد باید از تقسیم بندی بازار و هدف گذاری استفاده کنید. در اغلب موارد، ممکن است یک مدل پیش بینی کننده در بررسی گنجانده شود تا بتوانند افراد را براساس پاسخ های خاص به سوالات نظر سنجی در بخش های مشخص گروه بندی کنند. انواع تقسیم بندی بازار عبارتند از:

1 . تقسیم بندی جمعیتی :

تقسیم بندی جمعیتی بازار براساس عناصری هم چون سن، درآمد، اندازه خانواده، نژاد، جنسیت، شغل و ملیت طبقه بندی می شود. تقسیم بندی جمعیتی یکی از ساده ترین و رایج ترین شکل ها تقسیم بندی است چون محصولات و خدماتی که خریداری می شود، نحوه استفاده از آن ها و میزان تمایل برای خرید آن ها اغلب براساس عوامل جمعیتی است.

2 . تقسیم بندی جغرافیایی:

تقسیم بندی جغرافیایی زیر مجموعه تقسیم بندی جمعیتی می باشد هر چند در نوع خود توانایی این را دارد یک نوع تقسیم بندی باشد. این نوع تقسیم بندی، بر اساس مرزهای جغرافیایی گروه های مختلف مشتری هدف را ایجاد می کند. از آن جا که مشتریان؛ نیازها، ترجیحات و علایق مختلفی دارند که با توجه به جغرافیای آن ها متفاوت است، تعیین محل فروش و تبلیغات و همچنین محل گسترش تجارت به درک اقلیم و مناطق جغرافیایی گروه های مشتری می تواند به شما کمک کند.

3 . تقسیم بندی فیرموگرافی:

تقسیم بندی فیرموگرافی مشابه تقسیم بندی دموگرافیک است، با تفاوت این که فیرموگراف به سازمان ها نگاه می کند اما مشخصات جمعیتی به افراد نگاه می کند. تقسیم بندی فرموگرافی موردهایی مثل اندازه شرکت و تعداد کارمندان را در نظر می گیرد. زمانی این نوع تقسیم بندی مناسب است که محصول یا خدمات شما برای شرکت ها و سازمان ها باشد.

4 . تقسیم بندی رفتاری:

تقسیم بندی رفتاری بازارها را بر اساس رفتارها و الگوهای تصمیم گیری مانند خرید، مصرف، سبک زندگی و استفده از آن ها تقسیم می کند. به طور مثال خریداران جوان ممکن است تمایل به خرید شامپو بدن داشته باشند اما گروه های مصرف کننده ی قدیمی ممکن است تمایل به استفاده از صابون داشته باشند. تقسیم بندی بازارها بر اساس رفتارهای خرید، قادر به ایجاد رویکرد هدفمند در بازاریان می شود.

5 . تقسیم بندی روان شناختی:

تقسیم بازارها براساس سبک زندگی، ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، نظرات و علایق مصرف کنندگان و با در نظر گرفتن جنبه های روانشناختی رفتار مصرف کننده توسط تقسیم بندی روان شناختی انجام می شود. به طور مثال بازارهای بزرگی مثل ” تناسب اندام ” وقتی مشتری های خود را در دسته افرادی که به زندگی سالم و ورزش اهمیت می دهند طبقه بندی می کنند، از تقسیم روان شناختی استفاده کرده اند.

برای تقسیم بندی بازار چه مراحلی را باید طی کنیم ؟

پنج مرحله اصلی برای تقسیم بندی وجود دارد :

1 . بازار خود را مشخص کنید

2 . بازار خود را تقسیم بندی کنید

3 . بازار خود را درک کنید

4 . بخش های مشتری خود را ایجاد کنید

5 . استراتژی بازاریابی خود را آزمایش کنید

مزایای تقسیم بندی بازار:

شرکت هایی که بازار خود را به درستی تقسیم بندی کنند از مزیت های قابل توجهی برخوردار خواهند شد. طبق مطالعه ای که توسط Bain & Company انجام شد، 81% از مدیران به این اعتقاد دارند که تقسیم بندی برای رشد سود بسیار حائز اهمیت است. طبق گفته و یافته های باین، سازمان هایی که استراتژی های تقسیم بازار فوق العاده ای دارند 10% سود بیشتری نسبت به شرکت هایی دارند که تقسیم بندی بازار آن ها در طی 5 سال چندان موثر نبوده است. از دیگر مزایای بخش بندی بازار می توان موارد زیر را نام برد:

1 . پیغام بازاریابی قوی تر

2 . تبلیغات دیجیتال هدفمند

3 . توسعه استراتژی های بازاریابی موثر

4 . نرخ پاسخ بهتر و هزینه اکتساب پایین تر

5 . جذب درست مشتری

6 . افزایش وفاداری به برند

7 . برند خود را در رقابت متمایز کنید

8 . گوشه بازار را مشخص می کند

9 . در مسیر خود می مانید

10 . افزایش رشد

11 . افزایش سود

12 . توسعه محصول

چرا تقسیم بندی بازار مهم است؟

به دلیل این که همه مشتریان علایق، قدرت خرید یا نیازهای یکسان ندارند، تقسیم بندی بازار مهم است. به جای ارائه خدمات یکسان به همه مشتریان، تلاش های بازاریابی یک شرکت باید جهت گیری استراتژیک تر و دقیق تر داشته باشد. با توسعه برنامه های خاص برای محصولات و در نظر گرفتن مخاطب های هدف، یک شرکت می تواند شانس خود را برای فروش و کارآمدی بیشتر منابع افزایش دهد.

درک تقسیم بندی بازار

شرکت ها به طور کلی می تواند از سه معیار برای شناسایی بخش های مختلف بازار استفاده کنند:

  1. همگنی یا نیاز های مشترک در یک بخش
  2. تمایز یا منحصر به فرد بودن از گروه های دیگر
  3. واکنش یا واکنش های مشابه در بازار

محدودیت های تقسیم بندی بازار

با وجود مزایا، برخی از معایب وجو دارد که باید در هنگام اجرای استراتژی های تقسیم بندی بازار در نظر بگیرید:

  • هزینه های بازاریابی اولیه بالاتر
  • افزایش پیچیدگی خط تولید
  • خطر بیشتر فرضیات نادرست
  • اتکای بیشتر به داده های قابل اعتماد

سخن آخر

تقسیم بندی بازار فرآیندی است که شرکت ها برای تقسیم مشتری های خود به بخش های مختلف از آن استفاده می کنند. به شرکت این اجازه را می دهد تا منبع مناسب را به هر بخش اختصاص دهد که هدف گذاری دقیق تری را در انواع کمپین های بازاریابی فراهم کند.